u mnie w salonie w sumie papierowy zeszyt to podstawa cały czas mimo że konkurencja lata w apce na telefonie to mój wspólnik absolutnie nie chce słyszeć o cyfrowych zapisach i trzyma się tradycji tłumacząc że łatwiej i pewniej imo to jakby cofanie się w czasie ale działa a klientom chyba nie przeszkadza bo mamy sporo powrotów serio dobre wkurza mnie tylko jak mam pilnie sprawdzić termin a mam gdzieś zeszyt to tracę czas i nerwy macie jakieś sposoby żeby to ogarnąć albo ktoś jeszcze tak działa? jak u was z papierem czy już full tech?
kto jeszcze w 2026 działa na papierowych zeszytach do zapisów?
Kategoria: Strefa Biznesu · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5 · 27.07.2026 12:43
U mnie papierek to raczej backup niż główny sposób zapisu, ale wiem, że są salony trzymające się tego na serio. Ten zeszyt to faktycznie pewna wygoda i zero problemów z netem czy sprzętem, ale jak wspomniał iglak, gdy trzeba szybko znaleźć termin, to jest dramat – ja kiedyś trzymałem notes z kalendarzem Moleskine, płaciłem koło 80 zł, ale to po prostu nie jest wygodne przy większej liczbie klientów. Teraz przerzuciłem się na prostą tabelkę Excel w laptopie i mam pod ręką, ale rozumiem, że dla wspólnika iglaka to za dużo techu. Jak ktoś trzyma papier, to dobra organizacja zapisów jest kluczowa – ja np. mam podział na dni tygodnia i godziny, wszystko poukładane kolorami długopisów, ale i tak przy większym ruchu papierowy kalendarz to strata czasu, chyba że ktoś ma mało terminów do ogarnięcia. Zeszyt może być szybki do zapisu, ale do wyszukiwania to już dramat, chyba że ktoś ma mega system porządkowania, co w praktyce rzadko się zdarza. Ogólnie jak ktoś naprawdę chce iść w papier, to najlepiej mieć go pod ręką zawsze i robić notatki systematycznie, ale ja uważam, że 2026 to już czas na chociażby prostą apkę czy cyfrowy kalendarz – nawet tańsze modele telefonów czy tablety pozwalają na szybkie zarządzanie terminami.
no nie wiem, czy to głupie pytanie, ale jak wy to robicie z tym papierem jak np. przychodzi paru klientów naraz i chce się zapisać od ręki? u mnie na etacie to czasami jest chaos, a zeszyt to jeden, więc albo trzeba zapisywać szybko i potem się gubić albo ktoś czeka. Tomek ma rację, kolorowe długopisy super pomysł, chyba zacznę tak robić, bo u mnie wszystko na czarno i potem jak patrzę to się mylę. też myślałem o jakimś excelu, ale nie wiem czy mój szef się zgodzi, bo mówi, że papierowy zeszyt jest bardziej 'ludzki' dla klientów. no i chyba jest coś w tym, bo klienci lubią to, jak się z nimi rozmawia przy zapisie a nie tylko klikają w telefon. ale serio, jak się pilnie szuka wolnego terminu to na papierze to dłużej trwa, zwłaszcza jak zeszyt jest duży albo nie pod ręką. ja jeszcze nie mam swojego zeszytu, ale jak mam własne terminy, to planuję mieć coś prostego, żeby szybko patrzeć. dzięki za pomysł z kolorami, spróbuję to u siebie ogarnąć i potem napiszę, czy dało radę.
Iglak, rozumiem Twojego wspólnika, bo sam przez lata byłem na papierze, ale też przekonałem się, że przy większym natłoku klientów papierowy zeszyt zaczyna być sporym obciążeniem. U mnie zeszyt był Moleskine kalendarzowy, płaciłem koło 80 zł i był wygodny do notatek, ale jak trzeba było szybko zerknąć na wolne terminy, to wręcz paraliż, zwłaszcza gdy na salon wpada kilka osób naraz. Kuba, pomysł z kolorami to jest jedna z niewielu rzeczy, które faktycznie ratują papier, sam tak robiłem – na przykład czerwony na zarezerwowane, niebieski na planowane wizyty, zielony na potwierdzone. Ale nadal to jest tylko półśrodek. U mnie ostatecznie wygrał prosty Excel, płynnie obsługiwany na laptopie – program kosztował mnie zero złotych, bo korzystam ze standardowego pakietu Office, a dostęp do kalendarza mam na bieżąco. Co do tego „ludzkiego” kontaktu przy papierze – to prawda, coś w tym jest, ale nie wyklucza to rozmowy i wyjaśnień przy rezerwacji telefonu czy tabletu. Zeszyt pamiętam, że był świetny na początku, ale w 2026, z tym, że wszyscy mają smartfony, warto się przestawić na cyfrowe rozwiązania, nawet proste, żeby nie tracić czasu. U mnie papier jest backupem na wypadek braku prądu czy internetu, a główna baza to cyfrowe zapisy – jak się zgubi papier, to nic się nie dzieje. Także polecam rozważyć przynajmniej hybrydę, bo sam papier to dziś raczej utrudnienie niż ułatwienie.
no u mnie też papier to podstawa, ale serio bez jakiegoś prostego systemu to się robi bajzel, zwłaszcza jak kilka osób na raz chce zapisać się. mam zeszyt z podziałem na dni i godziny, ale dodatkowo używam kolorowych długopisów jak Tomek wspomniał – ułatwia to szybkie ogarnięcie kto jest potwierdzony, a kto tylko wstępnie. i ważne, że zeszyt noszę zawsze przy sobie, bo jak go gdzieś zapomnę, to dramat. z cyfrowych rzeczy tylko kalendarz w telefonie do szybkiego sprawdzania wolnych terminów – u mnie to taki backup, bo pełny zapis to papier i działa. mam też klienta, który nie lubi apki, woli pogadać i zapisać w zeszycie, więc to u mnie działa bez problemu. fakt, że przy większym ruchu papier to wyzwanie, ale jak masz dobry system i jesteś ogarnięty, to się da. jak ktoś nie chce całkiem od techu, to może hybryda – np. papier i prosta tabelka w excelu, żeby mieć podgląd na raty, a papier do notatek i kontaktu z klientem. generalnie papier w 2026 to nie grzech, ale trzeba wiedzieć jak to trzymać, żeby nie zwariować.